Εκπαιδευτικά προγράμματα στη Λέσβο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO και το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

e_ekpaideytikon_thematon

Εκπαιδευτικά προγράμματα στη Λέσβο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO και το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί,

επικοινωνούμε μαζί σας για να σας ενημερώσουμε για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται στη Λέσβο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO και το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου.

Η Λέσβος είναι ιδρυτικό μέλος του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων από το 2000 και μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO από τη δημιουργία του Δικτύου, το 2004. Στο δυτικό τμήμα της Λέσβου δεσπόζει το Απολιθωμένο Δάσος, ένα μοναδικό μνημείο της φύσης, το οποίο έχει κηρυχθεί «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης». Το Απολιθωμένο Δάσος αποκαλύπτει πληροφορίες για τη σύνθεση της Παλαιοχλωρίδας (σημαντικό δείκτη των κλιματικών και περιβαλλοντικών συνθηκών καθώς και των μεταβολών τους) και ταυτόχρονα αποτελεί ένα μοναδικό βιβλίο στο οποίο έχει καταγραφεί όλη η γεωλογική ιστορία της λεκάνης του Αιγαίου τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια.

Η Λέσβος παρουσιάζει ιδιαίτερη γεωποικιλότητα και διατηρεί σημαντικά τεκμήρια της γεωλογικής ιστορίας της λεκάνης του Αιγαίου των τελευταίων 300 περίπου εκατομμυρίων ετών. Είναι διάσπαρτη από μοναδικής αξίας και γεωτόπους, όπως ηφαίστεια, θερμές πηγές, θέσεις ορυκτών και μεταλλευμάτων, μεγάλα γεωλογικά ρήγματα, σημαντικές απολιθωματοφόρες θέσεις, βραχώδεις ακτές κ.ά. ενώ παράλληλα αποτελεί σημαντικό οικολογικό απόθεμα της γης και περιλαμβάνει τρεις σημαντικές περιοχές οικολογικής αξίας ενταγμένες στο δίκτυο Φύση 2000 και μοναδικούς ελαιώνες.

Το Γεωπάρκο Λέσβου είναι επίσης γνωστό για τα αρχαιολογικά μνημεία, τα μεσαιωνικά κάστρα, τα βυζαντινά μοναστήρια, τα παραδοσιακά χωριά, την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά. Είναι ο γενέθλιος τόπος σημαντικών προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών όπως η ποιήτρια Σαπφώ, ο Αλκαίος, ο Πιττακός, ο Αρίων, ο φιλόσοφος Θεόφραστος, ο ζωγράφος Ιακωβίδης, ο νομπελίστας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης.

Τα μοναδικά αυτά στοιχεία της Λέσβου Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO το καθιστούν ιδανικό προορισμό για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ένα εργαστήρι της φύσης που βοηθά τα παιδιά να ανακαλύψουν τη σχέση τους με τον πλανήτη μας και τη φύση, να δράσουν για το κλίμα, την προστασία της γεωποικιλότητας και βιοποικιλότητας και τη συνετή χρήση των φυσικών πόρων, να ανακαλύψουν την πλούσια υλική και άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά αλλά να προετοιμαστούν για την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων.

Στο Γεωπάρκο Λέσβου υλοποιούνται μονοήμερα, πολυήμερα, θεματικά εκπαιδευτικά προγράμματα, επιστημονική ενημέρωση καθώς και ειδικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες υπαίθρου προσφέροντας στους μαθητές γνώσεις και εμπειρίες μέσω της βιωματικής προσέγγισης.

Συνημμένα σας αποστέλλουμε για την ενημέρωσή σας το έντυπο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στη Λέσβο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO και το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου καθώς και το ενημερωτικό έντυπο για τη Λέσβο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.

Στην ιστοσελίδα του Μουσείου www.lesvosmuseum.gr, την ιστοσελίδα του Απολιθωμένου Δάσους www.petrifiedforest.gr και την ιστοσελίδα του Γεωπάρκου Λέσβου www.lesvosgeopark.gr μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου αλλά και εκπαιδευτικό υλικό.

Το επιστημονικό προσωπικό του Μουσείου βρίσκεται στη διάθεση των σχολείων για την επιστημονική στήριξη και την υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Ελπίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2023-2024 θα έχουμε την ευκαιρία να σας υποδεχθούμε μαζί με τους μαθητές σας στη Λέσβο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO και είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση.

Για περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλέφωνο 2251047033, e-mail: lesvospf@otenet.gr.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΛΕΣΒΟΥ

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο